Kia Logo
Kia drivlinjer. Foto.

Elbil, Hybrid eller Plug-in Hybrid?

De siste årene har markedet for biler med miljøvennlige drivlinjer hatt en rivende utvikling og i disse dager skal «alle» ha elbil – men bør du gå for hybrid, plug-in hybrid eller helelektrisk? Vi forklarer hva de ulike begrepene står for, hvilke fordeler de tilbyr og hvilken drivlinje som passer best til ditt bruk!

Skal man forklare de ulike elektriske drivlinjene er det trolig best å starte med ordet mange av oss stusser over. Kort fortalt er «drivlinje» en beskrivelse av teknologien som får bilen til å gå fremover.

Bensin, diesel, hybrid, plug-in hybrid og elektrisk er alle drivlinjer, og i dag tilbyr Kia samtlige alternativer i sitt modellspekter. Gjennom tiår med satsing på innovasjon tøyer den koreanske bilprodusenten stadig grensene for maksimal kjørelengde og lavere utslipp med sine elektriske modeller, mens nye teknologier (som brenselcelle) utvikles med stormskritt.

Til tross for at elbiler selger som varmt hvetebrød her til lands er det fremdeles mange som er usikre på hva de skal velge når de kommer inn til bilforhandleren. Mange vet ikke hva de ulike begrepene står for og hvilken drivlinje som passer til deres bruk. Når du skal kjøpe bil er det viktig at du velger teknologien som gir deg maksimalt utbytte i forhold til dine kjørevaner.

Kia Soul Electric. Foto.

Velge en elbil?

En bil med elektrisk drivlinje drives utelukkende på elektrisitet og har dermed null CO2-utslipp per kilometer. I tillegg til at du velger miljøvennlig er fritak for merverdiavgift, gratis parkering, fritak av engangsavgift ved nybilkjøp, lavere årsavgift, null kroner i bompenger og stadig flere ladestasjoner langs veiene bare noen av de mange fordelene ved å velge helelektrisk drivlinje.

Moderne batteriteknologi med kort ladetid og lang rekkevidde har gjort elbilen til et fullverdig alternativ til modeller med forbrenningsmotor. På grunn av kompakt størrelse og fordeler som gratis parkering er det mange som assosierer elbil med bykjøring, men elektrisk motor er også egnet egnet for resten av landet. Soul Electric tilbyr en rekkevidde inntil 250 kilometer per lading, som er mer enn nok til å dekke gjennomsnittlige kjørelengder for nordmenn flest. Kombinert med den eksplosive utvidelsen av ladestasjoner langs norske veier er det nå enklere enn noensinne å velge elektrisk.

Soul Electric

Fra 234.900,-inkl. 3 års serviceavtale*

Kun 2.890,-pr. mnd.* inkl. 3 års serviceavtale, vinterhjul og met.lakk

Les mer Prøvekjør Motta tilbud
Niro Hybrid. Foto.

... eller en hybrid?

Hybridbiler har både en elektrisk motor og en forbrenningsmotor under panseret. Ved bremsing og trilling i nedoverbakke fungerer den elektriske motoren som en generator for batteriene, og tar på den måten i bruk krefter som ellers går tapt med tradisjonelle bensin- og dieselbiler.

En selvladende hybrid er et godt valg for deg som mangler tilgang på lading hjemme, eller for de som kjører mye i områder med få ladestasjoner. Vekslingen mellom de to motorene skjer automatisk og sømløst. Når det er behov for ekstra kraft – for eksempel i en forbikjøring – slår begge motorene inn.

Hybridbiler har et lavere drivstofforbruk enn konvensjonelle forbrenningsmotorer, særlig med tanke på dagligdags småkjøring, og kan også drives helelektrisk på kortere strekninger. Hybridbiler fungerer spesielt godt der det foregår mye bremsing og akselerasjon, for eksempel i et urbant miljø. En bensinhybrid er heller ikke rammet av kjøreforbud i storbyen.

Niro Hybrid

Fra 294.900,-inkl. vinterhjul!

Les mer Prøvekjør Motta tilbud
Niro Plug-in Hybrid og Optima sw Plug-in Hybrid. Foto.

... eller en plug-in hybrid?

På det norske markedet blir plug-in hybrider ofte omtalt som «ladbare hybrider», men begge begreper står for samme teknologi. Til forskjell fra en selvladende hybridbil kan en plug-in hybrid lade batteriene via kabel mens bilen er parkert, på lik linje med helelektriske modeller, og kan deretter kjøres utelukkende på elektrisk motor. Dette gjør plug-in teknologien til et perfekt alternativ for deg som har enkel tilgang på lademuligheter.

Om du ønsker en fleksibel løsning uten rekkeviddeangst er en plug-in hybrid sannsynligvis det smarteste bilvalget for deg. Den elektriske kapasiteten har blitt så bra at mange nå kjører kun på elektrisk motor i hverdagen, samtidig som de har mulighet til å reise over lengre avstander i helger og ferier.

Mange bileiere i Norge har i realiteten behov for mindre rekkevidde enn de tror. Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå kjører nordmenn i snitt 33.2 kilometer om dagen. Kias plug-in hybrider Niro (58 km el. rekkevidde) og Optima (62 km el. rekkevidde) kommer seg nesten dobbelt så lang på en lading før bensinmotoren tar over. Med andre ord vil de fleste av oss få dekket inn hverdagens kjørebehov med en plug-in hybrid.

Niro Plug-in Hybrid

Hele 58 km el. rekkevidde! Fra 314.900,-

2.995,- pr. mnd.* inkl. vinterhjul og met. lakk

Optima sw Plug-in Hybrid

Klasseledende el. rekkevidde, 62 km! Fra 399.900,-

3.495,- pr. mnd.* inkl. vinterhjul og met. lakk

Les mer Prøvekjør Motta tilbud
Kia 7 års garanti. Logo.

Kia leder an i utviklingen!

Kia fortsetter å utvikle sin miljøvennlige modell-linje og vil innen 2025 tilby totalt 16 elektrifiserte biler, inkludert en brenselscelle-bil som lanseres i 2020.

“Innen 2025 vil Kia ha totalt 16 avanserte drivlinjer; fem nye hybrid- og ladbare hybrider, fem elbiler og en brenselcelle bil som kommer i 2020” sier Dr. Woong-chul Yang, Vice Chairman and Head of Kia R&D Centre.

I 2019 vil Kia gjennomføre en storskala-test for selvkjørende biler på offentlige veier, som vil bane vei for kommersiell produksjon av teknologien. Målet er selvkjørende biler på nivå 4 i smarte byer fra 2021 med et nytt Smart City pilotprosjekt.

Les mer

Veil. priser inkl. frakt og lev.omkostninger (kr 8.500,-) levert Drammen. Lokal frakt samt årsavgift tilkommer. Forbehold om skrivefeil og avvik fra avbildet modell. CO2-utslipp fra 29 g/km, forbruk fra 0,13 l/mil v/bl. kjøring.

*Leiebeløp er basert på 3 år/30.000 km. Niro Plug-in Hybrid Active: Nom.rente 2,95% (renten er flytende). Startleie 65.860,-. Totalkostnad 175.195,-. Tilbudet gjelder biler registrert før 31.12. Optima sw Plug-in Hybrid: Nom.rente 2,95% (renten er flytende). Startleie 67.698,-. Totalkostnad 195.033,-. Tilbudet gjelder 2018-modeller registrert før 31.12. Soul Electric: Nom.rente 4,7% (renten er flytende). Startleie 53.400,-. Totalkostnad 155.770,-. Tilbudet gjelder til 31.12. Gjelder Basic serviceavtale. Årsavgift tilkommer. Alle priser er inkl. mva. Finansieringstilbud tilbys via Bertel O. Steen Finans AS.